Hvordan er kvaliteten på drikkevannet i Praha? | Prahatips
  • Meny
  • Meny

Hvordan er kvaliteten på drikkevannet i Praha?

Nordmenn flest er vant til å drikke vann rett fra springen og tenker ikke videre over det, men med en gang vi reiser ut av landet blir vi kanskje noe mer skeptisk. Og det av god grunn. Mange har opplevd å få urolig mage av å drikke vann som ikke er beregnet som drikkevann, noe som selvfølgelig er veldig kjedelig når man er på ferie. Derfor blir løsningen for mange å kjøpe flaskevann med en gang de kommer til feriestedet for å være på den sikre siden.

Kan du drikke vann rett fra springen i Praha?

De fleste tar det for gitt at det som kommer ut fra Prahas vannkraner er drikkevann. Til tross for det så er resirkuleringskonteinere fulle av plastflasker som ikke bare er gamle brusflasker, men også alle typer kilde-, mineral- og andre typer vann.

Mange tror at vannet som kommer ut av springen er renset og prosessert vann fra elva Vltava som renner gjennom Praha. Dette er ikke tilfellet selv om kvaliteten på vannet i elva Vltava har blitt forbedret de siste årene. Prahas vanntilførsel kommer fra to vannbehandlingsanlegg. Det første heter Želivka og forsyner Praha med opp til 75 % av drikkevannsbehovet. Dette anlegget ligger 65 kilometer sør for byen og behandler vann fra vannkilden Švihov som ikke bare er Tsjekkias største reservoir, men også det største i Sentral-Europa.

Det er to hundre og tjue daglige tester som holder oppsyn med vannkvaliteten som forsyner Praha. Og vannet testes gjennom hele prosessen, fra kilden til overflatevannet til vannkranene i forbrukernes hjem. Vannkvaliteten i Praha og Tsjekkia er av ypperste kvalitet og møter EU-standarder på alle punktene om fysisk, kjemisk og biologiske spesifikasjoner av drikkevann. Likevel er det noen deler av Praha der drikkevannet er enda renere eller smaker bedre.

Dette er på grunn av at vannforsyningen inn til byen kommer fra to ulike drikkevannskilder. Ulike vannkilder vil ha noe ulik smak på grunn av sammensetningen av mineraler og lignende som er tilstede fra naturens side. Også behandlingen av vannet på anlegget kan tilføre smak dersom kloring er nødvending. Drikkevannet fra vannanlegget Káraný som forsyner nordlige deler av Praha har vist seg å være mest populært.

Vann på flaske

Ifølge det tsjekkiske nasjonale instituttet for offentlig helse er reglementet for flaskevann det samme som for springvann fra vannkranen. På grunn av de strenge reguleringene rundt vannkvalitet er det ofte at kvaliteten på springvannet høyere enn det du kjøper på flaske.

Fordelen med vann fra springen er at du ikke trenger å kjøpe vann og dermed bidrar til å redusere forbruket av plastflasker. Det er også alltid friskt og mye billigere enn å kjøpe vann. Likevel er det mange som velger å kjøpe vann på flaske når de er ute og reiser. Spesielt for de som har lett opprørt mage kan dette være en god ide, så slipper man ubehagelige opplevelser. For de som ikke er bekymret for dette er det beste rådet å ta med vannflaske for å fylle denne når og hvor som helst.

Flere tips om Praha? Vi har laget en artikkel som tar for seg hvorvidt du trenger å stille klokken i Praha, eller ei.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *