Turist i Praha? Disse fellene bør du unngå | Prahatips.no
  • Meny
  • Meny
Turist i Praha tips

Skal du være turist i Praha? Disse fellene bør du unngå

Praha er en av Europas mest populære feriebyer, og enhver som har vært der forstår med letthet hvorfor. Ikke bare er byen full av fremragende kultur og vakre bygninger, den er i høyeste grad tilrettelagt for turisme – med de fordeler og ulemper det måtte bringe med seg.

Selv om byen gjør sitt ytterste for å ønske enhver turist velkommen er det likevel et par mindre feller man kan gå i, og med denne enkle oversikten kan vi hjelpe deg med å unngå de fleste av dem.

Glem euro

Først og fremst skal man ikke veksle til euro hjemmefra. Hovedsakelig fordi Tsjekkia ikke bruker euro, så man ender opp med å måtte veksle en gang til når man ankommer landet, og til dels fordi stort sett alle butikker, spisesteder og overnattingsteder tar en eller annen form for betalingskort.

Skulle man likevel bli nødt til å veksle penger underveis, bør man velge et av de stedene turistkontorene anbefaler fremfor de mange vekslingskontorene på gaten. Ikke sånn å forstå at de vil lure deg, men de er ofte forholdsvis dyre i forhold til ordinære banker.

Praha vekslekontor penger valuta vekslekiosk Change penger

Ikke veksle penger på gaten! Dette er den desidert beste måten å bli lurt på, og det finnes bander som lever godt på godtroende turister. Enten gir de usannsynlig dårlig kurs, eller de regelrett svindler deg enten ved å telle sedlene to ganger (så man får igjen mindre enn hva man tror), eller man får falske eller utgåtte sedler i retur.

Det fortelles også om tilfeller hvor falske politibetjenter (i sivil) «sjekker» turistenes penger på gaten under påskudd av at det er falske penger i omløp, og disse fingerferdige «betjentene» er dyktige tyver som lett kan rundlure en godtroende turist. Skulle man mot formodning bli stanset av en betjent på gaten, av uansett årsak, så vær høflig og tilby å bli med til nærmeste politistasjon for å fortsette samtalen der. Det pleier å skremme selv de mest innpåslitne unna.

Et av Prahas stemningsfulle vintermarkeder:

turist-praha-mat-marked

Vanskelige kjøreforhold i Praha

La bilen stå! For det første er Praha tilnærmet umulig å finne rundt i på egenhånd, i hvert fall i sentrum, og det er minst like vanskelig å finne parkeringsplass med mindre man leier en hos det hotellet man eventuelt bor på. Og for all del, glem alt om å ta en øl eller to til maten dersom du kommer i bil. Tsjekkia har absolutt nulltoleranse hva alkohol og bilkjøring angår, og straffes med alt fra bøter til fengsel.

Unngå de største turistfellene om ettermiddagen. Legg heller dagens program til tidlig på formiddagen og se mest mulig før de store turistmassene blir ferdige med frokosten.

Praha turister Slottet mennesker turistfeller

Jo tidligere jo bedre, men innen fornuftens grenser selvfølgelig – da ikke alle turistområdene åpner før litt utpå dagen. Men bygninger og lignende kan selvfølgelig ses utenfra til alle døgnets tider.

Ikke spis på restaurantene i turistområdene. Ikke nødvendigvis fordi maten er dårlig, men ofte er den bevisst overpriset og selv om det i utgangspunktet oppfattes billig for norske lommebøker, kan maten være betraktelig rimeligere litt utenfor de verste turistområdene. Dessuten har de mindre spisestedene også flere tsjekkiske retter på menyen, hvilket så absolutt bør anbefales. Flere tips om hva og hvor du bør spise i Praha.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *