Kollektivtrafikk i Praha | Prahatips
  • Meny
  • Meny

Kollektivtrafikk i Praha

Det sies at å reise med de kollektive tilbudene i Praha, er som å reise rundt i himmelen. Kanskje ligger det noe i dette da de offentlige transportmidlene i Praha har vunnet flere priser. Infrastrukturen regnes som en av aller beste i Europa, om ikke i hele verden. Ikke bare er byen svært godt utbygget rent transportmessig, tilbudet er svært presist, og det er hyggelig å reise med.

Praha Tbane kollektivtrafikk stasjon transport

Bare i Praha finnes det både buss, trikk og undergrunnsbane, og de er alle godt tilrettelagte i forhold til hverandre, slik at tar man det ene, er man nesten garantert å kunne gå direkte over på et annet transportmiddel som korresponderer, for å fortsette turen. Dette gjør at rundt 2/3 av Prahas 1,2 millioner innbyggere velger kollektivtransport fremfor egen bil hvis de skal noen steder innenfor bygrensen, dessuten er det svært rimelig.

Reisekort og billetter

Som turist kan man kjøpe seg et reisekort som gjelder kun for den perioden man har tenkt å bruke det, eller man kan kjøpe kort som gjelder bestemte strekninger. Eller enkeltbilletter, selvfølgelig, og disse er å få kjøpt så godt som overalt. Både i kiosker, på alle metrostasjonene, og i de fleste tobakksforretningene(!)

reisekort billetter stasjon automat Praha kollektivtransport Tbane

Vær imidlertid oppmerksom på at selv om automatene er godt merket på engelsk, er det viktig å holde tungen rett i munnen, slik at man er helt sikker på å få bestilt billett dit man har tenkt seg, for det er hyppige kontroller, og fort gjort å gjøre noe feil.

Likeledes er det viktig å merke seg, at selv om mange reiser gratis, som for eksempel pensjonister, funksjonshemmede og barn, skal disse også løse gyldig billett før avreise. Les forøvrig også om transport til sentrum fra Praha flyplass.

Taxi i Praha

Intet vondt ord om det offentlige transportsystemet i Praha, men taxi er til tider uungåelig. Hva bør du så se etter når du skal ta taxi?

– Sjekk at taxien er registrert.
– Se til at drosjen har et gult taxiskilt på toppen av bilen der det står “Taxi”.
– Begge forsidedørene skal informasjon om firmanavn, lisensnummer og priser.

taxi-offentlig-transport-praha

Tips: Bli enige om pris på forhånd. Ellers anbefales det at du forhåndsbestiller taxi per telefon fra et av de gode taxibyråene. Både AAA Radiotaxi og City Taxi er gode og trygge firmaer.

Omtrentlige priser på taxi:

Starttakst: 15 kr
Per km: 10 kr
Ventetakst: 0,5 – 1 kr pr min

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *