Prahas kjøkken og mattradisjoner | Praha | Prahatips
  • Meny
  • Meny

Prahas kjøkken og mattradisjoner

Grunnet Prahas beliggenhet med lange avstander til nærmeste hav, består det tsjekkiske kjøkkenet av lite fisk. Derimot brukes det noe karpefisk og ørret siden disse lever i landets mange innsjøer.

Generelt er mye av den tradisjonelle tsjekkiske maten ganske tung og mettende med hovedfokus på kjøttretter og metningsgarnityr som kan inneholde endel stivelse. Blant kjøttsortene brukes det spesielt mye svinekjøtt, men også en god del oksekjøtt og kylling. I tillegg brukes mye and, gås og kanin.

Det tsjekkiske kjøkkenet har hentet mye inspirasjon og også gitt mye inspirasjon til sine naboland som Polen, Tyskland, Østerrike og Slovakia.

Tilbehør og metningsgarnityr

Som tilbehør serveres ofte ris, potettilbehør eller det tsjekkerne kaller for knedlíky. Knedlíky er noe man også finner i det østerriske, polske og asiatiske kjøkkenet og består av små hvete eller potetbaserte «dumplings» som kan minne om ravioli. Kjøttrettene anrettes gjerne i en tykk saus, noe lignende den kjente retten biff stroganoff eller gulasj.

Den tradisjonsrike retten “trdelnik” lages her på et matmarked i Praha:

trdelnik-praha-tsjekkia-mattradisjoner-matretter

Til jul er det en stor tradisjon i Praha å servere karpe på julaften. Karpen fanges da kort tid før julaften og holdes vanligvis i live i badekaret til den skal brukes. Karpen serveres ofte med potetsalat, supper, kjeks, et brød kalt vánocka og et annet type bakverk kalt koláce.

Se også oversikten over spisesteder i Praha.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

1 kommentar