Hva bør du spise i Praha? | Prahatips.no
  • Meny
  • Meny

Hva bør du spise i Praha?

Det tsjekkiske kjøkkenet er kanskje ikke det mest velkjente for verdens foodies, men likefullt er det noen fantastiske retter, smaker og råvarer du er helt nødt til å prøve. Det tradisjonelle tsjekkiske kjøkkenet preges ofte av mettende og tunge retter med kjøtt som hovedbase og metningsgarnityr ved siden av. Spesielt gode er tsjekkerne på røyking av kjøtt.

Mesteparten av kjøttrettene er basert på svin og okse, men du finner også innslag av kylling, and og lam. Mange av rettene serveres med kål, eller «zelí». Da enten i surnet variant som den tyske sauerkrauten, eller i varmebehandlet versjon. Ordet Medallions går ofte igjen på tsjekkiske menyer. Dette vil i all enkelhet kunne oversettes som en skive av kjøtt.

Topp fem liste over mat du burde prøve:

1. Svíčková

svickova Praha tradisjonsmat Tsjekkia kjott

Dette er navnet på en av de definitivt mest populære rettene i Tsjekkia. Svíčková er braisert oksekjøtt server med tranebærsaus og et grønnsakstilbehør laget av løk, persillerot, gulrot, sellerirot, krydder og fløte. Ofte får du også dumplings som tilbehør.

2. Veprove Knedliky

Veprove Knedliky sauerkraut tradisjonsmat Tsjekkia

Bestiller du denne blir du servert stekt svinekjøtt med sauerkraut og dumplings. Knedlíky er navnet på en posjert ball basert på hvete eller potet.

3. Česneková Polévka

Cesnekova Polevka suppe Tsjekkia Praha mat

Hvitløkssuppe med kyllingkraft, svinekjøtt og ost. Serveres med brød.

4. Kapr Pečený

Tsjekkia er ikke spesielt kjent for fiskeretter, men Kapr Pečený er et hederlig unntak. Dette er helstekt karpe som krydres med sitron og spisskummin og stekes i smør. Resten av stekeprosessen gjøres i ovnen. Serveres med poteter, grønnsaker, eple og pepperrot.

5. Trdelník

hva-spise-tips-praha-tsjekkia-Trdelnik

Gjørbakst stekt og grillet mens den er rullet rundt en sylinder. Dekket med sukker og kanel.

6. Guláš

Prøv også den tradisjonelle tsjekkiske retten “guláš”. Dette er en kjøttgryte med mørnet kjøtt i en tykk saus som ofte serveres med dumplings. En perfekt rett for litt kjølige dager som inneholder masse smak og varme.

Om du er ute etter noe søtt etter måltidet, kan “koláče” være verdt å prøve. Dette er små rundstykker fylt med ost, valmuefrø eller frukt. Disse nytes gjerne sammen med kaffe.

Måltidet nytes best med tsjekkisk øl, men du kan også prøve urtelikøren Becherovka, laget på 12 forskjellige urter.

Avslutningsvis er det bare å si «Bon appetit» eller «Dobrou chuť» som de sier i Tsjekkia!

Tips: Se vår guide over de mest populære restaurantene i Praha.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *